JABATAN PEMBEDAHAN KARDIOTORASIK

Dewan Bedah Kardiotorasik merupakan salah satu bahagian dalam perkhidmatan Kardiotorasik di Pusat Jantung Sarawak.  Peranan utama Dewan Bedah Kardiotorasik  ialah memberi perkhidmatan Pembedahan Jantung dan juga Torasik sama ada bagi kes –kes elektif atau kecemasan.

Objektif utama jabatan ini adalah menyediakan perkhidmatan pembedahan yang berkualiti serta memenuhi keperluan pesakit disamping menjadi pusat rujukan utama bagi Perawatan Pembedahan Jantung di negeri Sarawak.

Selain daripada pembedahan jantung dan torasik, Dewan Bedah Kardiotorasik juga menyediakan bilik bedah untuk  perkhidmatan pembedahan  Urologi, Oftalmologi dan Dental sebagai “Daycare Surgery”.

Dewan Bedah Kardiotorasik diterajui oleh Pakar Bedah Kardiotorasik selaku Ketua Jabatan Pembedahan Kardiotorasik, Mr. Jong Yuan Hsun dan dibantu oleh Pakar Bedah Kardiotorasik iaitu Mr. Soon Sing Yang.  Selain dari pakar bedah, beberapa pegawai perubatan dari Jabatan Kardiotorasik juga turut terlibat dalam pembedahan kardiotorasik.

Bagi pegawai perkhidmatan kumpulan sokongan pula terdiri daripada: 15 orang Jururawat, 5 orang Pembantu Pegawai Perubatan dan 2 orang Pembantu Perawatan Kesihatan.

 

FUNGSI / PERKHIDMATAN

Fungsi utama Jabatan  Pembedahan Kardiotorasik ialah:

  • Menyediakan perkhidmatan pembedahan yang berkualiti tinggi untuk semua pesakit yang menjalani pembedahan.
  • Menyediakan perkhidmatan yang khusus serta spesifik dalam pembedahan penyakit Jantung kongenital, mengembalikan pesakit kepada fungsi normal serta mengelak sebarang komplikasi berkaitan pembedahan.
  • Menjadi pusat rujukan utama bagi perkhidmatan pembedahan kardiotorasik untuk seluruh negeri Sarawak, Sabah dan juga Kalimantan Indonesia.